|
Woliera
Forum dla milosnikow ptactwa
|
Głóg |
Autor |
Wiadomość |
anna czarnota
Loża zasłużonych
Województwo: .;...
Pomogła: 6 razy Wiek: 44 Dołączyła: 15 Lip 2006 Posty: 355
|
Wysłany: 2006-11-04, 22:33 Głóg
|
|
|
W Polsce występują następujące gatunki głogu:
-głóg jednoszyjkowy - zawiera jedną pestkę
-głóg dwuszyjkowy – zawiera dwie lub trzy pestki
-głóg szkarłatny
-głóg wielkoowocowy
-głóg ostrogowy – najczęściej występuje w formie drzewa
-głóg syberyjski – najczęściej występuje w formie drzewa
Wszystkie wyżej wymienione gatunki często się ze sobą krzyżują, kiedy nie jest kontrolowane ich zasadzanie i wtedy są trudne do rozpoznania gatunku. Głóg występuje w formie niewysokiego drzewa lub krzewu, które obficie porastają okolice rowów, nieużytki, skraje lasów, przydrożne pasy zieleni, ale jest on także sadzony w parkach i ogrodach ze względu na białe kwiaty i czerwone owoce, które ozdabiają go całą jesień i mogą służyć także człowiekowi do przetworów. Jest też powszechnie wykorzystywany do tworzenia żywopłotów ze względu na swoje ciernie, dorastające do 2cm długości. Występuje powszechnie w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej.
Głóg zawiera bardzo dużo witaminy C i PP, a także związki flawonoidów, karotenoidów i trójterepenowe, pochodne puryny takie jak adrenalina oraz guanina, a także nukleozydy – adenozynę i guanozynę, aminy. Posiada małe liście na cienkim ogonku, a kitnie na biało lub różowo, owoce są kuliste do cylindrycznych ciemno czerwonego koloru, przypominają owoce dzikiej róży w miniaturze.
KWATY: Głóg kwitnie od kwietnia do czerwca (zależne jest to od pogody) i w tym okresie należy zbierać kwiaty głogu, które następnie suszymy i sporządzamy z nich lecznicze napary (1 łyżka ususzonych kwiatów głogu zalana szklanką zimnej wody i podgrzewana przez okres 20 minut nie doprowadzając do wrzenia). Suszone kwiaty bardzo ładnie pachną i należy je przechowywać w papierowych torebkach, aby jak najdłużej zachowały swoje właściwości.
OWOCE: Świeże owoce używamy do sporządzania dżemów, oraz nalewek. Mają one cierpko-słodkawy smak, ale wyśmienita jest z nich nalewka. Nalewkę wykonujemy w następujący sposób: dojrzałe owoce, przebieramy i myjemy, następnie wsypujemy do dużego słoika, na 2 części spirytusu bierzemy jedną część cukru i cztery części owoców, owoce zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem, musimy pamiętać żeby codziennie wszystko dobrze wstrząsnąć, taka nalewka jest najlepsza po 3 miesiącach.
Dojrzałe owoce zbieramy we wrześniu i w październiku, suszymy je w niezbyt wysokiej temperaturze, idealnie jest suszenie na słońcu. Wysuszone owoce przechowujemy w papierowych torebkach, alby nie zapleśniały i długo były dobre do spożycia.
DZIAŁANIE: Obniża ciśnienie krwi, działa rozszerzająco na naczynia wieńcowe, zwiększa przepływ krwi, poprawia wydolność serca, działa także uspokajająco,
Używamy go także w żywieniu naszych podopiecznych, jako przysmak w okresie zimowo-wiosennym a także jako źródło witamin i różnych związków, które mają dobroczynny wpływ na nasze ptactwo. Mają podobne działanie jak na ludziach, czyli wpływają na układ sercowy, Najlepiej ptactwo zjada je w postaci namoczonej i podajemy je tylko w takiej ilości, aby ptaki zjadły je od razu. Nie powinno ich zabraknąć w okresie silnych mrozów, ja moim ptakom podaje je także jesienią, kiedy są świeże wtedy też bardzo chętnie je zjadają.
Ten tekst napisałam samodzielnie i nie jest on kopią polskich jak i obcojęzycznych książek, magazynów, czasopism, stron WWW oraz innych tekstów podobnego lub tego samego typu. Tekst napisany na podstawia własnych doświadczeń i stron WWW.
głóg.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 1190 raz(y) 21,4 KB |
głóg.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 1136 raz(y) 39,78 KB |
głóg..JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 1119 raz(y) 32,02 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez mirek_60 2011-07-18, 21:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
wanted
wanted
Województwo: pomorskie
Pomógł: 34 razy Wiek: 50 Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 1773 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
|
Wysłany: 2006-11-08, 21:28
|
|
|
Głóg zawiera pewnego rodzaju barwniki wpływające na czerwone zabarwienie naszych ptakó. Powinno się go jednak lepiej podawać kiedy jest całkowicie dojrzały.
Jest bardzo cennym składnikiem diety naszych ptaków. |
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
www.aviornis.com.pl
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|