|
Woliera
Forum dla milosnikow ptactwa
|
Kiełkujące ziarna zbóż. |
Autor |
Wiadomość |
wj1964
Województwo: śląskie
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Gru 2007 Posty: 487
|
Wysłany: 2009-02-01, 00:48 Kiełkujące ziarna zbóż.
|
|
|
Albo źle szukałem i nie znalazłem takich informacji, albo jeszcze nikt tego tematu nie poruszył.
Otóż chciałbym zapytać czy ktoś z Was podaje np. kurom skiełkowane ziarna zbóż?
Zazwyczaj na przedwiośniu, ludzie wpadają w szał wspomagania się kiełkami różnych roślin. Mam trochę wgląd w asortyment różnych nasion (rzodkiewka, brokuł) przygotowywanych przez producentów właśnie po to żeby robić z nich kiełki.
Czemu zainteresowała mnie ta sprawa jako forma karmy dla kur? Absolutnie nie dlatego, że cierpię na nadmiar wolnego czasu.
Mimo, że z wcześniejszego własnego doświadczenia wiedziałem, że kury niechętnie jedzą jęczmień, uległem sugestiom, że ziarno tego zboża "grzeje" zimą i należy je podawać. Może i grzeje, tylko jedzą je niechętnie, a ja nie mam sumienia, żeby nic innego im nie podawać to może w końcu ten jęczmień zjedzą.
Pomyślałem wtedy, że może zrobię z niego kiełki, jak to wygląda na dziś widać na zdjęciu.
Moje pytanie czy ktoś z Was stosował coś takiego? Czy taka faza rozwoju jest już odpowiednia do podawania? No i najważniejsze czy nie zaszkodzi?
kiełkujący jęczmień.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 977 raz(y) 176,92 KB |
|
|
|
|
|
Karol Chmielewski
OPIEKUN DZIAŁÓW
Województwo: warmińsko - mazurskie
Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 280
|
Wysłany: 2009-02-01, 10:57
|
|
|
wj1964 nie powinno to zaszkodzić, a nawet pomoże. Skiełkowane ziarno zawiera bardzo dużo witaminy E, które jest ważne w żywieniu naszych kogutów, bez których stado rozrodcze byłoby niczym. Zazwyczaj hodowcy w okresie lęgowym przywiązują większą uwagę do kurek, które muszą znosić dużo jajek, dlatego karmią je karmą dla niosek, twarogiem, który dostarcza wapnia itp. Zapominają wtedy o kogutach, które są podstawą dobrych lęgów, bo słaby kogut to mało zalężonych jaj, więc dlatego powinny one dostawać skiełkowane ziarno lub seler, a najlepiej to i to, wtedy będą miały "energię" do rozmnażania. |
|
|
|
|
Waldemar Waldun
Województwo: lubuskie
Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 11 Lut 2008 Posty: 50 Skąd: koło-ŻAR
|
Wysłany: 2009-02-01, 12:37
Nr Tel.: 606601848 |
|
|
WJ1964-Najlepsze kiełki powinny mieć około 2-4 cm,ze zdjęcia widać że są już dobre.Kurki powinny je zjadać ze smakiem i na pewno im nie zaszkodzą.Kiełki nasion zawierają dużo witamin i minerałów,białka niezbędnego dla zdrowia pupili. |
_________________ WALDUN |
|
|
|
|
chocielewko
Województwo: pomorskie
Wiek: 46 Dołączyła: 27 Lip 2010 Posty: 11
|
Wysłany: 2010-08-04, 07:44
Nr Tel.: 668143741 |
|
|
Jak kiełkować zboże?? w kiełkownicy czy są inne sposoby?
jak kiełkuję ziarna dla nas , to należy je płukać , więc kiełkownica jest bardzo praktyczna .
Z tym jest podobnie? |
|
|
|
|
AL
Specjalista Administrator Alicja Pańka
Województwo: Śląskie
Pomogła: 72 razy Wiek: 67 Dołączyła: 13 Lip 2007 Posty: 2454
|
Wysłany: 2010-08-04, 15:25
|
|
|
Ja kiełkuję w sitku- dosyć dużym. Namaczam pszenicę w misce na 24 godz. potem przepłukuję po bierzącą wodą i daję na sitko. Pod sitkiem dobrze umieścicć jakiś pojemnik, zawsze trochę wody skapnie .
Ziarno płuczę 2 razy dziennie, musi być stale wilgotne. Trzymać w ciepłym pomieszczeniu iza 2 dni mamy kiełki.
Trzeba uważać aby ziarno nie splesniało, trzeba je wąchać, powinno mieć przyjemny "chlebowy" zapach. Pleśń lub , zmiana zapachu na kwaśny, lub stęchlizna , oznacza,że kiełki nie nadają się do karmienia.Lepiej robić mniejsze porcje ale częściej.
Żyta nie kiełkujemy, nie kiełkujemy nasion bez łusek czyli łuskanego jeczmienia czy owsa. |
_________________ http://www.garnek.pl/panka |
Ostatnio zmieniony przez AL 2010-08-04, 15:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|