|
Woliera
Forum dla milosnikow ptactwa
|
Inkubacja jaj strusich |
Autor |
Wiadomość |
Vonka
Województwo: zachodniopomorskie
Wiek: 37 Dołączyła: 20 Gru 2010 Posty: 5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2011-03-26, 09:11
|
|
|
P pierwsze emu to nie struś
Po drugie, w zeszłym tygodniu wykluły mi się 2 pisklaki, w kwietniu będą jeszcze 2 (już się w jajku ruszają). Parametry podczas inkubacji to 36.4C oraz 20-30% wilgotności, na trzy dni przed planowanym końcem przenosi się do klujnika (lub zmienia parametry w inkubatorze, w zależności od technicznego rozwiązania lęgów), w którym panują warunki dość zbliżone do poprzednich, temperatura praktycznie się nie zmienia, spada o 0.1C w porównaniu do inkubatora, zaś wilgotność w granicach 60-70%
Drugi pisklak mnie totalnie zaskoczył i wykluł się w inkubatorze przy 25% wilgotności, szybko przeniosłam do klujnika, ale błona zdążyła lekko przylgnąć do puchu, jednak... poradził sobie
Prześwietlanie jaj emu jest kłopotliwe, ponieważ jedynie jest w stanie przejść podczerwień, taka jaką używają myśliwi bądź w studiu fotograficznym. Używa się prześwietlarkę, która ma tubę ze światłem i kamerą, obraz widoczny na monitorze. Po odcieniu sprawdza się czy zapłodnione czy nie (jasne puste). Dzięki prześwietlarce również można sprawdzić, czy można już pomóc pisklakowi w razie problemów z kluciem.
A domowe sposoby, to co tygodniowe ważenie jaj, jednak i puste mogą spadać. Co tydzień ok 10g, w ciągu całego lęgu jakoś koło 12-15% spadek masy jaja. Chociaż u mnie jedno jajo miało niewiele ponad 9%. Pod koniec można położyć jajo na gładkiej powierzchni i obserwować ruchy, można też gwizdać co zmotywuje pisklę do poruszania się. Przyłóż do ucha i posłuchaj czy się rusza, sprawdzi się również stetoskop.
Powodzenia |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|