Coś dla ciała i ducha - czyli przepisy kulinarne |
Autor |
Wiadomość |
mateusz20
Loża zasłużonych
Województwo: Wielkopolskie
Pomógł: 10 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 1180 Skąd: Woźniki (ko.Gniezna)
|
Wysłany: 2006-12-18, 23:13
|
|
|
Spaghetti po wiejsku
Jest to przepis, który sam wymyśliłem z chęci zrobienia czegoś innego niż normalnie, jak by to określić – świeży powiew, innowacja. Jest to przepis na 4 – 6 porcji.
Składniki:
- kiełbasa śląska 4 - 6 sztuki
- cebula biała(duża) 4 -//-
- cebula czerwona 1 -//-
- pomidor 3 -//-
- ogórek kiszony (średni) 2 -//-
- przecier pomidorowy 0,5 – 1 słoiczka
- przyprawy do smaku (sól, kolorowy pieprz, curry, oregano)
- śmietanka i mąka
- długi makaron
Sposób przygotowania:
Do średniego garnka wlać wódę, dodać do niej sól i odrobione oliwy, poczekać aż się zagotuje. Następnie włożyć do wrzątku makaron. Tag długo gotować aż makaron będzie aldente. Następnie studzimy go pod bieżąca zimną wodą.
W miedzy czasie pokroić wszystkie składniki w kostkę (cebule można pokroić w piórka). Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do garnka (podobnej wielkości jak garnek na makaron). Zalewamy woda tak, aby powierzchnia wody znajdowała się około 2 centymetry nad składnikami. Następnie dodajemy przecier i przyprawy, z przewagą oregano. Gotujemy do momentu stwierdzenia, iż kostka kiełbasiana jest zdatna do spożycia (jest to gwarancją, że jeśli kiełbasa jest już ugotowana to na 100% pozostałe składniki też). Kolejnym krokiem jest zmniejszenie ognia i delikatne zaciągniecie sosu przy użyciu mąki i śmietanki (najlepiej nadaje się do tego celu „śmietanka do gotowania Rama” – nie warzy się w wysokiej temperaturze).
W ten sposób mamy gotowy pyszny sos. Po przygotowaniu poszczególnych porcji wierzch potrawy można posypać startym żółtym serem, natką pietruszki lub koperkiem.
Życzę smacznego |
|
|
|
|
Nikon
Dawny---> Plutek19
Województwo: wielkopolskie
Wiek: 36 Dołączył: 11 Gru 2006 Posty: 14 Skąd: Woźniki
|
Wysłany: 2006-12-19, 19:25
|
|
|
Polecam Spaghetti po wiejsku jest bardzo dobre. Nietrzeba tak sztywno trzymać się przepisu można w nie wsadzić co jest aktualnie pod ręką lub w lodówce. :mrgreen: :-D ;-) |
|
|
|
|
mateusz20
Loża zasłużonych
Województwo: Wielkopolskie
Pomógł: 10 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 1180 Skąd: Woźniki (ko.Gniezna)
|
Wysłany: 2007-01-04, 20:42 mus czekoladowy
|
|
|
Starsi ludzie mawiają, że na spokojność najlepsze są ziółka (nie ważne, w jakiej postaci). Za to na zszarpane nerwy, chandrę i zły nastrój najlepsza jest czekolada. Tak wiec postanowiłem zamieścić poniżej kapitalny przepis, który moja mamuśka znalazła w jednym z damskich czasopism. Jest to mianowicie „mus czekoladowy”, osobiście nazwałbym go czekoladowym puszkiem, ale to i tak by nie zmieniło jego smaku. A jest naprawdę wspaniałym rarytasem.
Tak wiec do przygotowania „musu czekoladowego” będzie potrzebne 200g mlecznej czekolady (2 tabliczki), 400g śmietany kremówki, 3łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka rumu oraz kawałki czekolady do dekoracji. (Przepis na 4 porcje)
Sposób przygotowania:
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie schłodzoną śmietankę należy ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Po wystygnięciu czekolady dodaj do niej pomału ubitą śmietanę oraz rum i delikatnie wymieszaj. Gotowy mus rozlej do miseczek i odstaw na około godzinę w chłodne miejsce (lodówka). Przed podaniem udekoruj deser kawałkami czekolady.
Czas przygotowania około 30 minut.
Życzę smacznego. |
|
|
|
|
spicifer
Województwo: Podkarpackie
Pomógł: 12 razy Wiek: 45 Dołączył: 05 Wrz 2006 Posty: 279
|
Wysłany: 2007-01-04, 22:44
|
|
|
Już się przestraszyłem, że na tej stronie będą się pojawiać przepisy z mięsa drobiowego, mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, to by było niesmaczne;
czymś jednak się to forum różni od innych podobnych, tutaj na prawdę inaczej się traktuje zwierzęta |
|
|
|
|
Łukasz23
REDAKTOR
Województwo: Łódzkie
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Maj 2007 Posty: 589 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: 2007-06-23, 17:58
|
|
|
naleśniki po Łukaszowemu
dziś naszła mnie wielka ochota na naleśniki więc poszedłem do sklepu, kupiłem mleko, dzem i zabrałem się za robienie ciasta
skład :
- jajka
- mleko
- cukier
i najważniejsze – MĄKA ZIEMNIACZANA
tak mi się bardzo ich chciało że nie patrzałem jaką biorę, naleśniki wyszły super lux twarde jak skała można na nich zęby połamać a żeby było ciekawie to przy okazji ich smażenia sms-owałem z znajomymi co drugi naleśnik spalony
cały tydzień same poraszki kulinarne wczoraj zjadł bym kosarza w rosole |
|
|
|
|
Kituś
dawny user
Województwo: Małopolska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Cze 2007 Posty: 711 Skąd: ---
|
Wysłany: 2007-06-23, 18:04
|
|
|
Wspułczuje ja mam dobry przepis na sałatkę owocową a oto i on:
Jedni jabko
Dwa banany
Jeden pomarańcz
trzy kiwi
Przepis stworzyłem sam na technice w szóstej klasie Sprubujcie zrobić albo ją pokochanie lub znienawidzicie |
|
|
|
|
mirass
Egzotyk
Województwo: podkarpackie
Pomógł: 6 razy Wiek: 31 Dołączył: 29 Lip 2006 Posty: 837
|
Wysłany: 2007-06-23, 18:06
|
|
|
Kituś napisał/a: | sałatkę owocową |
U nas w domu się tworzy takie sałatki na święta, nazywamy to ali mama i dajemy byle wiecej różnych owoców |
_________________
http://puzz.info.pl/?p=ZMr5AZ9DjzbJ |
|
|
|
|
Kituś
dawny user
Województwo: Małopolska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Cze 2007 Posty: 711 Skąd: ---
|
Wysłany: 2007-06-23, 18:08
|
|
|
tylko jest mały drobiazg nie robiłem jej dawno i nie pamiętam dobrze przepisu lecz wydaje mi sie ze podałem dobry |
Ostatnio zmieniony przez Kituś 2007-08-29, 14:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Łukasz23
REDAKTOR
Województwo: Łódzkie
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Maj 2007 Posty: 589 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: 2007-06-23, 18:11
|
|
|
łeeee...... moje naleśniki lepsze
nigdy jeszcze takich nie jedliście zresztą i ja też NIE |
|
|
|
|
jakub
HODOWCA PTAKÓW
Województwo: wielkopolskie
Pomógł: 6 razy Wiek: 31 Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 852 Skąd: oborniki
|
Wysłany: 2007-06-24, 08:11
|
|
|
PRZEPIS NA ORZEŻWIAJĄCY NAPÓJ
przygotuj
-szklanke
-łyzke
-cukier
-cytryne
-wode z kranu
SPOSOB PRZYŻADZENIA
do szklanki włoz 3 lyzki cukru i 3 łyżki soku prosta z cytryny,zalej woda i włoż do loduwki na 15 min.
ORZEŻWIAJĄCY NAPÓJ GOTOWY. |
_________________ Jeżeli masz jakieś pytanie, interesuje Cię opis jakiegoś ptaka to napisz do mnie na PW bardzo chętnie pomogę. |
|
|
|
|
Kituś
dawny user
Województwo: Małopolska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Cze 2007 Posty: 711 Skąd: ---
|
Wysłany: 2007-07-05, 21:01
|
|
|
Biały piernik
Paluchy lizać
800g mąki
500g miodu (lepszy jest naturalny)
300g cukru
1szkl. mleka
50g rodzynek lub moreli (nie są konieczne)
4 jajka
50g masła
3 opakowania przyprawy do pierników
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 tabliczki białej czekolady (na polewę)
szczypta soli
1.Podgrzać miód,cukier i mleko , dodać masło przyprawy i sól
2.do ostudzonej masy dodać ubite jajka, mąkę i sodę dodać bakalie ,przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
3.Piec w formie posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką ok 60 min(ale to jest za mało sprawdzałem po upływie godziny i był nie upieczony lepiej co jakiś czas sprawdzać)Najpierw 190stopniach a po 30 min w 180.
4. Przestudzony polać rozpuszczoną z odrobiną masła biała czekoladą
życzę smacznego |
|
|
|
|
lamus2222
Województwo: podkarpackie
Wiek: 39 Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 103
|
Wysłany: 2007-07-25, 15:18
|
|
|
Ogórki chili
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 płaskie łyżki soli
- liść laurowy
- marchew
- czosnek
- koper
- chrzan
- olej
Zalewa:
1 1/2 szklanki octu, 1 szklanka wody, 40 dag cukru, łyżeczka chili w proszku (polecam Kamisa - najostrzejsze)
Przepis:
Ogórki umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż, posolić 2 płaskimi łyżkami soli, wymieszać, odstawić na 3-4 godziny. Składniki zalewy zagotować. Do słoików włożyć: oczywiście ogórki dość ciasno, żeby wystarczyło zalewy, liść laurowy, kilka plasterków marchewki (może być surowa, może być obgotowana), pół ząbka czosnku, koper, chrzan, po łyżce oleju. Zalać zalewą, pasteryzować 10 minut.
Ogrórki swietnie smakują polecam ..... |
|
|
|
|
Kamil Kowalski
Loża zasłużonych Założyciel Forum!
Województwo: Małopolska
Pomógł: 7 razy Wiek: 38 Dołączył: 08 Cze 2006 Posty: 1831 Skąd: Kraków
|
|
|
|
|
Secza
Secza-Zielononóżkarz
Województwo: dolnośląskie
Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 14 Lut 2008 Posty: 749 Skąd: KLISZÓW
|
Wysłany: 2010-01-17, 14:02
Nr Tel.: 609091356 |
|
|
Pamiętacie może jeszcze z dzieciństwa takie karbowane ciastka przez maszynkę, były one robione na skwarkach. To jest jedyna rzecz w kuchni którą potrafię robić (poza podstawowymi oczywiście) Dla wielu jest to smak już zapomniany, ale ja kiedy mam okazję i kiedy mama lub babcia mnie z kuchni nie wygoni to biorę się za pieczenie tych cudownych można powiedzieć że ludowych ciastek, bo ciastka te są "krajowe"
Przepis:
*30 dag Skwarek
*60 dag Mąki
*4 łyżki śmietany
*4-5 żółtek
*2 łyżeczki cukru waniliowego
*30 dag cukru lub cukru-pudru
*2/3 kostki margaryny
1. mąkę, cukier, cukier waniliowy dokładnie przesiać
2. przemielić skwarki przez maszynkę 2 razy
3. do maki, cukru.... dodać żółtka, skwarki, margarynę, śmietanę
4...dobrze zamisić
5. odrywać kawałki ciasta i mielić w maszynce. ciastka będą wychodzić przez specjalną formę którą należy zamontować odkręcając gwint maszynki wkładając okrągłą formę i przykręcając gwint z powrotem. ciastka mogą mieć dowolną długość lecz polecana to ok 10-12 cm.
6.Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia, można też wysmarować blaszkę margaryną lecz później przy wyjmowaniu ciastka nie będą chciały łatwo odchodzić i mogą się łamać.
7. Piec w 180*c przez ok 15< min do momentu złotego koloru
Tradycyjne ciastka przez maszynkę doskonale się przechowują w szczelnie zamkniętym pudełku w sieniach zachowują idealną kruchość nawet przez miesiąc |
_________________
ZIELONONÓŻKI
& CZUBATKI DWORSKIE |
|
|
|
|
Dyvid
Dawid Grzesik
Województwo: Podkarpackie
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 21 Maj 2010 Posty: 78 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 2010-12-18, 17:35
Nr Tel.: 530-967-845 |
|
|
Ja chciałem zaproponować moją wariacje na danie z kurzych jaj czyli jajecznice .
Jajecznica z dodatkami,
Na rozgrzaną patelnie z tłuszczem wrzucamy pokrojoną cebule w kostkę. Podsmażamy ,a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę lub szynkę i paprykę czerwoną też pokrojoną w kostkę . Następnie dodajemy pokrojone pomidory podsmażając do zrobienia się na patelni czegoś w rodzaju sosu. Dodajemy zielony szczypiorek i wbijamy jaja.(Ja zwykle wbijam trzy na porcje) Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy do pożądanej konsystencji.
Smacznego. |
Ostatnio zmieniony przez Dyvid 2010-12-18, 17:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|